Bij de liquiditeitsbegroting of prognose gaat het om het verkrijgen van inzicht in de feitelijk aanwezige financiële middelen binnen de onderneming. Deze begroting wordt ook wel cashflow genoemd; of gewoon in het Nederlands kasstroomoverzicht
Met deze prognose breng je in kaart of er op elke moment voldoende kapitaal beschikbaar is om te voldoen aan je geldbehoefte. Je krijgt inzicht of je de rekeningen kan betalen, kan investeren en kan voorzien in je levensonderhoud. Kom je op bepaalde momenten geld te kort, dan kan je tijdig maatregelen nemen en kijken naar passende financieringsmogelijkheden. Mogelijk kan je een beroep doen op je eigen reserves of moet je naar de bank of overheid voor een lening.
Uiteindelijk gaat het er om dat er binnen de onderneming voldoende geld binnenkomt in relatie tot je financiële verplichtingen. De omzet die je maakt, staat hier aan de basis. En dan niet de gefactureerde omzet, maar de reeds betaalde facturen. Zorg dus voor een goed debiteurenbeleid en passende betalingscondities.
Veel uitgaven kun je voorspellen, denk aan de maandelijkse betalingen voor de inkoop, huisvesting, loon en de maandelijkse abonnementen. Maar let bijvoorbeeld ook goed op de te betalen BTW waar niet altijd de betreffende omzet tegenover staat.
Belangrijk is ook dat je reserves opbouwt. Spaarpotjes voor onverwachte uitgaven. Zet in ieder geval geld apart voor de inkomstenbelasting die je nog moet betalen, maar zorg ook dat je niet gelijk in de problemen komt als een klant failliet gaat of veel te laat betaalt. Ook een buffer voor kort verzuim is aan te raden.
Met voldoende liquide middelen kun je de juiste investeringen doen om je bedrijf te runnen en te laten groeien. Ga je grote investeringen doen, dan is een lening vaak de volgende stap. Met een goed inzicht in de winstgevendheid en liquiditeit van je onderneming sta je sterk bij de bank.