1. Je wilt klanten professioneel kunnen ontvangen

Heb je veel contact met klanten of opdrachtgevers? Een kantoor is een zakelijke, professionele plek om hen te ontvangen. Hiervoor hoef je niet per se fulltime een kantoor te huren, maar kun je ook gebruikmaken van andere opties, zoals flexibel huren. Dit betekent dat je een kantoorruimte huurt zo lang en wanneer jij dat wilt: of dat nu een uur, dag, week of maand is. Je kunt dan ook een aparte vergaderruimte huren om meerdere zakenrelaties te ontvangen. 

2. Je bent van plan je bedrijf uit te breiden

Gaan de zaken zo goed dat je van plan bent om personeel aan te nemen? Dan is vanuit huis werken geen optie meer. Een kantoor zorgt bovendien voor een beter contact tussen collega’s en is efficiënter omdat je snel kunt schakelen, communiceren en brainstormen.

3. Je hebt behoefte aan contact met andere ondernemers

Wil je graag je netwerk uitbreiden? Dan kan een gedeelde werkplek de oplossing zijn. Met een zogenaamde coworking space heb je de mogelijkheid om zowel je eigen werkplek te huren als faciliteiten te delen met andere ondernemers. Op een coworking locatie zijn dan ook vaak veel verschillende ondernemers te vinden. Er worden tevens vaak evenementen zoals netwerkborrels of presentaties georganiseerd, waar elke huurder zich voor kan aanmelden. Dergelijke kantoorruimtes worden ook al in Amsterdam en Rotterdam aangeboden.

4. Je wilt je privé en zakelijke leven van elkaar scheiden

Je werkt thuis maar merkt dat je moeite hebt met het scheiden van je privéleven en werk. Je werkt thuis vaak langer door, wordt vaker gestoord door andere gezinsleden of zij hebben juist last van jou en je zakelijke en privé klusjes lopen door elkaar heen. Als je dit niet langer wilt, is extern werken een verstandige optie. Als je flexibel gaat huren, kun je er ook voor kiezen bijvoorbeeld twee of drie dagen per week op kantoor te werken – en de overige dagen thuis.

5. Je wilt gebruikmaken van de faciliteiten van een kantoor

Als je kiest voor bijvoorbeeld een full servicekantoor krijg je niet alleen werkruimte. In deze kantoren, die je vaak in business centers vindt, zijn alle faciliteiten geregeld. Je kunt gebruikmaken van een receptie, secretaresse of schoonmaakservice – maar ook voor sportfaciliteiten, een kinderdagverblijf, stomerijservice of zelfs een bar/kroeg. Ook voorzieningen zoals internet, koffie, thee en apparatuur (printers en kopieermachines) zijn vaak bij je huur inbegrepen. Als huurder van zo’n full servicekantoor heb je dus vaak recht op deze faciliteiten.

Uurtarief calculator

Bereken hier jouw minimaal benodigde uurtarief!

 

Een externe werkplek kan je dus veel voordelen bieden. Wat houd je dan tegen? In onderstaand lijstje vind je enkele redenen om niet extern te huren.

1. Een kantoor huren is duurder

Een eigen kantoor of flexplek is uiteraard duurder dan werken vanuit huis – en als ondernemer wil je vaak kosten zoveel mogelijk drukken. Toch kun je door een goede inventarisatie van je kosten een goede keuze maken voor je werkplek. Je kunt namelijk ook kosten die je voor je kantoor maakt, aftrekken van je inkomsten.

Besef je ook dat een kantoor niet altijd duur hoeft te zijn: je kunt bijvoorbeeld je kosten drukken door te kiezen voor een gedeelde werkruimte. Dan deel je niet alleen de huur, maar ook servicekosten en kosten voor faciliteiten. Hierdoor wordt buitenshuis werken ook voor zzp’ers met een kleiner budget een mogelijkheid. Het ligt er dus aan of je voor een geheel eigen of voor een gedeeld kantoorpand gaat. Een kantoorruimtespecialist kan je daarover meer vertellen, je begeleiden en adviseren.

2. Op een kantoor heb je meer afleiding van andere ondernemers

Als je bent gewend om in je eentje vanuit huis te werken en je naar een kantoor verhuist, ben je misschien bang dat je afgeleid raakt door andere ondernemers. Maar gelukkig betekent een kantoor of gedeelde werkplek huren niet altijd dat je de ruimte hoeft te delen met andere collega’s of ondernemers. Je kunt ook kiezen voor een gesloten kantoor, waarbij je je gewoon af kunt zonderen. Je kiest dan zelf wanneer je wel behoefte hebt om nieuwe contacten te leggen met andere huurders en gebruik te maken van de faciliteiten van het kantoor. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een open kantoorruimte juist een gunstig effect heeft op je productiviteit. Een combinatie tussen een open en gesloten kantoor blijkt dus de beste optie te zijn.

3. Je wil niet aan lange huurcontracten vastzitten

Je bent zzp’er of freelancer en je weet niet of je bedrijf over drie jaar nog zo goed loopt. Daarom kies je niet voor een kantoor – aangezien je niet vast wilt zitten aan langere huurcontracten. Een alternatief is dan het huren van flexibele kantoorruimtes of werkplekken: hierbij maak je gebruik van korte huurcontracten, die je per maand of soms voor een halfjaar kunt afsluiten. Sommige flexibele kantoren zijn zelfs al vanaf één uur te huren.

Na het lezen van dit artikel is er hopelijk iets meer duidelijkheid geschept over de voors en tegens van huren. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een kantoor huren? In onderstaande whitepaper lees je alles over een kantoor huren.

Agenda

11 december

Netto inkomen berekenen doe je zo!

10.00 uur
Online
13 januari

Sterk starten met je eigen bedrijf

19.00 uur
Online

Uren- en kilometerregistratie

Start direct met het bijhouden van jouw uren en kilometers als (startende) ondernemers.

Blog

Startende ondernemers opgelet: Het regenboogsyndroom ligt op de loer!

Frank Baltes

We hebben natuurlijk allemaal wel eens een regenboog gezien. Een wonderlijk en kleurrijk fenomeen. Heel vaak wordt er bij het zien van een regenboog gezegd dat er een pot goud aan het einde te vinden is. Helaas is dit niet het geval. In deze blog leg ik uit wat het regenboogsyndroom inhoud en wat dit te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Terug naar overzicht