Voordat je een keuze kan maken is het belangrijk om goed te weten welke rechtsvormen er zijn en welke kenmerken deze hebben. Op basis daarvan kan je de een rechtsvorm kiezen passend bij jouw specifieke situatie.
De rechtspersoonlijkheid van een rechtsvorm is bepaald voor de mate van aansprakelijkheid. Bij rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid ben je als ondernemer met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. De belangrijkste rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn:
Eenmanszaak
Vennootschap onder Firma (vof)
Maatschap
Commanditaire vennootschap (cv)
Bij rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid is er meestal geen sprake van aansprakelijkheid vanuit het privévermogen. Een rechtspersoon is een onderneming of organisatie die zelfstandig schulden en bezitting heeft en zelfstandig kan deelname aan het rechtsverkeer. De belangrijkste rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn:
Besloten vennootschap (bv)
Naamloze vennootschap (nv)
Coöperatie
Stichting
Verenging
Met betrekking tot de aansprakelijkheid ligt het voor de hand als snel te kiezen voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Er spelen echter nog meer factoren een rol. De belangrijkste is doorgaans het belastingstelsel wat van toepassing is. Kies je voor een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid dan valt de winst onder de Inkomstenbelasting. Binnen de inkomstenbelasting zijn er diverse regelingen en aftrekposten die de belastingdruk (de eerste jaren) verlagen.
Wil je een goed beeld van de belangrijkste kenmerken per rechtsvorm? Download dan dit handige overzicht.